Proiect de Media Literacy – Deschide Ochii, Priveşte Lumea!

Copiii şi tinerii sunt expusi zilnic la o multitudine de mesaje din diverse surse: internet (reţele sociale, bloguri, diverse site-uri web şi platforme), televizor, radio, afişe şi diverse materiale publicitare etc., iar acestora le este de foarte multe ori greu să identifice şi să evite pericolele la care pot fi expuşi. Pentru a reacţiona cât mai bine în faţa acestor pericole şi pentru a fi în siguranţă, copiii si tinerii în special au nevoie de informare, au nevoie de sprijn, au nevoie de educaţie media, iar Asociatia Copii pentru Viitor lansează proiectul “Deschide Ochii, Priveşte Lumea!” tocmai pentru a le veni în ajutor în acest sens.

Proiect de Media Literacy – Deschide Ochii, Priveşte Lumea! 1

În experiența directă cu numeroşi copii şi tineri am constatat că aceștia se confruntă cu mari dificultăți atunci când se află în situația de a alege din multitudinea de informații disponibile în mediul online, petrec foarte mult timp pe internet într-un mod ineficient și sunt foarte vulnerabili în fața pericolelor precum furtul identității, înșelăciuni sau furnizarea de informații personale către necunoscuţi.

Proiectul vizează dezvoltarea competențelor de educație media în rândul copiilor şi adolescenţilor din Bucureşti şi Slobozia (Centrul pentru Voluntariat-Implicaţi în Comunitate), prin creșterea capacității de analiză a informațiilor din media și dezvoltarea gândirii critice. Acest lucru se va realiza prin desfășurarea de activitati atractive, sub forma de ateliere şi prin utilizarea unei metode inedite, aceea a teatrului interactiv, participativ.

Timp de 6 luni, în perioada februarie – august 2024 vom organiza pentru adolescenţi din Bucureşti şi Slobozia ateliere de educaţie media, ateliere de dezvoltare personală prin tehnici teatrale, ateliere de concepere materiale media, vom creare şi prezenta împreună o piesă de teatru interactiv şi un bootcamp de educaţie media.

Activitatile vor fi realizate cu sprijinul Centrului de Voluntariat – Implicaţi în Comunitate din Slobozia şi cu specialisti în arta teatrală din cadrul Improteca.

Obiectivele proiectului sunt (1) creșterea capacității de analiză a informațiilor din media și dezvoltarea gândirii critice în rândul a 30 de copii şi tineri cu vârste între 11 și 18 de ani din comunitățile implicate, prin organizarea de sesiuni de formare pe parcursul a 6 luni, respectiv (2) creșterea gradului de informare și conştientizare a cel puțin 200 de copii şi adolescenţi  din cele doua comunități cu privire la importanța educației media.

Proiectul Deschide Ochii, Priveşte Lumea! este derulat de Asociaţia Copii pentru Viitor și finanţat prin programul Efectiv Civic, dezvoltat de FDSC – Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu RAF – Românian American Foundation și cu sprijinul CJI – Centrul pentru Jurnalism Independent.

motivatie proiect

„Educația media de la vârste cât mai mici trebuie încurajată pentru că interacțiunea cu social media și spatiile virtuale nu poate fi evitată.
Este important să avem discuții deschise cu copiii și cu adolescenții, despre ce urmăresc și ce citesc. De multe ori, putem avea surprize plăcute, și învățăm chiar noi de la ei. Sunt mult mai pricepuți la navigarea în apele tulburi ale internetului tuturor, iar conștientizarea pericolelor nu poate decât să ne fie de folos.” ~ Iulia Dromereschi, Asociația Informală a Vocilor pentru Incluziune
Asociatia Copii pentru Viitor desfasoara Proiectul de MediaLiteracy “Deschide Ochii, Priveste Lumea!” pentru a le veni în ajutor tinerilor si a contribui la un viitor mai bun si mai sigur pentru acestia.

Obiective proiect:

  • creșterea capacității de analiză a informațiilor din media și dezvoltarea gândirii critice în rândul a 30 de copii şi tineri cu vârste între 11 și 18 de ani din comunitățile implicate, prin organizarea de sesiuni de formare pe parcursul a 6 luni
  • creșterea gradului de informare și conştientizare a cel puțin 200 de copii şi adolescenţi  din cele doua comunități cu privire la importanța educației media

Activităţi organizate:

  • ateliere de educaţie media
  • ateliere de dezvoltare personală prin tehnici teatrale
  • concepere materiale media
  • creare şi prezentare pieasă de teatru interactiv
  • bootcamp educaţie media

Desfăşurare proiect

În luna martie 2024 am început cursurile de Educaţie Media la Centrul De Voluntariat Implicaţi în comunitate din Slobozia şi la Şcoala Gimnazială Nr. 127 din Sectorul 5, Bucureşti.
Timp de 1 luna, 30 de copii şi tineri din cele două localităţi beneficiază de ateliere de media literacy prin care ne-am propus să contribuim în mod semnificativ la creşterea capacității de analiză a informaţiilor din media și la dezvoltarea gândirii critice a acestora.
Până la mijlocul lunii aprilie 2024 copiii şi tinerii ce participă la acest program vor lua parte săptămânal la cursuri de educaţie media susţinute de Laura Drăgoi.
Începând din luna aprilie şi până la sfârşitul lunii mai copii şi adolescenţii din proiectul Deschide Ochii, Priveşte Lumea! vor beneficia, de asemenea, de cursuri de dezvoltare personală prin tehnici teatrale şi vor dezvolta şi organiza un spectacol de teatru.
În luna martie 2024 atât copiii de la Centrul De Voluntariat Implicaţi în comunitate din Slobozia, cât şi copiii de la Şcoala Gimnazială Nr. 127 din Sectorul 5, Bucureşti au participat la cursuri de Educaţie Media, luând parte la ateliere de media literacy menite să îi ajute pe aceştia să dezvolte o gândire critică şi să aibă o capacitate cât mai bună de analiză a informaţiilor din media la care sunt expuşi în mod constant.
Cursurile de educație media din cadrul proiectului Deschide Ochii, Priveste Lumea! au continuat și în luna aprilie, atât la Slobozia, cât şi la Bucureşti, oferindu-le copiilor noi perspective şi mai ales noi informaţii, menite să îi ajute în dezvoltarea lor şi navigarea lor într-o lume în care sunt expuşi zilnic la o multitudine de mesaje.
Copiii implicați în proiectului Deschide Ochii, Priveste Lumea! au participat la ateliere de construcție mesaje video, cu teme tot din sfera educației media alături de trainerii Ștefan Hotnog și Andrei Bratu de la Improteca.
Teatrul și educația media – În lumea modernă, în care media are un rol din ce în ce mai important în viața noastră, înțelegerea și analiza critică a informațiilor prezentate devine vitală.
În cadrul proiectului Deschide Ochii, Priveste Lumea! abordăm educația media prin intermediul tehnicilor teatrale prin care,copiii și adolescenții, învață cum să interpreteze corect și critic informațiile prezentate în mass-media, să identifice stereotipurile și manipulările, să dezvolte gândirea critică și să-și formeze propriile opinii.
Un nou atelier din cadrul proiectului Deschide Ochii, Privește Lumea! a avut ca teme comunicarea și coordonarea ca echipă, absolut necesare atunci când lucrezi la construcția unui act artistic.
Micii noștri artiști au lucrat la un performance artistic – teatru de improvizație combinat cu mesaje video inspirate din experiența lor cu mass media, cu elemente des întâlnite în viața de zi cu zi (precum dezinformare, deepfake, etc), evidențiind diferența dintre fapte și opinii.
Un alt atelier din seria educatie media, din cadrul proiectului Deschide Ochii, Privește Lumea!, a avut ca tema Publicitate Versus Propaganda.
Atelierul a fost sustinut de Iulia Dromereschi, de la Asociația Informală a Vocilor pentru Incluziune!
Câteva concluzii ale acestui curs:
Publicitate” și “propagandă” sunt termeni adesea folosiți în contexte similare, dar au diferențe fundamentale în ceea ce privește scopul, metodele și etica.
Publicitate
Scop – Publicitatea este utilizată în principal pentru a promova produse, servicii sau mărci. Scopul său este să influențeze comportamentul consumatorilor pentru a cumpăra un produs sau a utiliza un serviciu.
Etică – Publicitatea este reglementată de diverse legi și coduri etice pentru a preveni practici înșelătoare sau dăunătoare. Există o așteptare ca informațiile prezentate să fie veridice și să nu inducă în eroare consumatorii.
Propagandă
Scop – Propaganda este folosită pentru a influența opinia publică și comportamentul social sau politic. Este adesea asociată cu promovarea unei agende specifice, fie ea politică, ideologică sau socială.
Etică – Propaganda este adesea considerată lipsită de etică deoarece poate manipula informațiile pentru a servi interesele unui grup restrâns în detrimentul adevărului și al bunăstării publicului larg. Poate duce la dezinformare și polarizare socială.
Concluzie:
În esență, deși publicitatea și propaganda folosesc adesea mijloace similare pentru a-și transmite mesajul, ele diferă semnificativ în scop și etică. Publicitatea caută să informeze și să convingă consumatorii în mod transparent, în timp ce propaganda poate manipula informațiile pentru a atinge obiective mai ample și adesea mai controversate.

Spectacol teatru contemporan

Premiera spectacolului „Deschide Ochii, Privește Lumea”, a avut loc pe 11 iunie 2024 la Școala Gimnazială Nr. 127 din București.
Această piesă de teatru, dezvoltată de tinerii noștri talentați, explorează provocările și oportunitățile educației media în era digitală, punând în scenă experiențele reale ale adolescenților de azi – un prilej de a celebra puterea artei de a deschide minți și de a modela perspective!
Copiii de la Scoala Generala Nr. 127 implicati in programul „Deschide Ochii, Priveste Lumea” au avut ocazia de a juca, în fața colegilor și profesorilor, în piesa de teatru special concepută împreună cu colegii lor de la Centrul pentru Voluntariat Slobozia. Chiar dacă scenetele au fost amuzante, au tratat aspecte serioase cu care se confruntă adolescenții în ziua de azi – conținutul la care sunt expuși ca și consumatori de mass media și în special de rețele scociale.
Pe 15 Iunie am trăit din nou emoțiile unei noi reprezentații a spectacolului 𝐃𝐞𝐬𝐜𝐡𝐢𝐝𝐞 𝐎𝐜𝐡𝐢𝐢, 𝐏𝐫𝐢𝐯𝐞𝐬̦𝐭𝐞 𝐋𝐮𝐦𝐞𝐚!, de data acesta la 𝐂𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐕𝐨𝐥𝐮𝐧𝐭𝐚𝐫𝐢𝐚𝐭 𝐝𝐢𝐧 𝐒𝐥𝐨𝐛𝐨𝐳𝐢𝐚. A fost o reuniune cu toți cei implicați în proiect, adolescenții din Slobozia care au lucrat la partea video si cei din Bucuresti, care au dezvoltat partea de teatru, din spectacol.
Pe parcursul atelierelor, adolescentii au dezbătut și realizat filmulețe scurte de tipul story, reels, reclame și știri tv, inspirate de modelele de pe rețelele de socializare relevante pentru generația lor (influenceri).
Adolescenții au experimentat roluri diverse, de la actori la scenariști și regizori, fiind ghidați de cei doi traineri pe tot parcursul procesului de creație. Această experiență le-a oferit ocazia să înțeleagă din interior cum se realizează un material întâlnit pe rețelele sociale sau la TV și să perceapă mai clar modul în care un mesaj este conceput și livrat către public.
 

Tabăra de Educație Media, Lupeni

 
Copiii implicați în proiectului Deschide Ochii, Priveste Lumea! au participat în perioada 11-16 august la Tabăra de Educație Media, în Valea Jiului, la Lupeni – la munte, aproape de M-tii Retezat. Am petrecut o saptamana plina de activități de învățare, comunicare, provocări și aventură:
– ateliere de educație media – unde au fost abordate teme de educație media printre care și fake news-ul în campaniile electorale
– ateliere de dezvoltare personală
– ce este și mai ales cum putem deveni realizatori de podcast
– aventura outdoor – drumeții în natură.

Jurnal de Tabără de Educaţie Media – Lupeni 2024 – ZIUA 1

Am ajuns în Valea Jiului cu multă nerăbdare și dorință de a învăța lucruri noi despre educația media, de a cunoaște locuri și oameni noi.
În prima parte a zilei participanții veniți din București, Măgurele și Slobozia, au luat parte la următoarele ateliere:
– Discursul (cum mă antrenez pentru vorbitul în public, cum structurez discursul cât mai eficient, cât de importantă este improvizația în discurs, cum interacționez cu publicul, simulări de discurs) cu Bianca Holobut , actriță a Teatrului ID Sarbu Petroșani.
– Ce este media, mass media, percepții, podcast, cu Iulia de la Asociația Informală a Vocilor pentru Incluziune
– joc și joacă, cu Oana și Răzvan – ateliere de comunicare și muncă în echipă.

Jurnal de Tabără de Educaţie Media – Lupeni 2024 – ZIUA 2

Ziua a doua a taberei de educaţie media a venit cu noi provocări și activități:
– dicție și prezență scenică cu Bianca
– sesiune de concepere conținut pentru podcast-ul de educație media cu și pentru adolesecenți, cu Iulia
– jocuri în echipă cu Oana și Răzvan.
Am încheiat ziua cu un night hike în Straja, ca să privim stelele căzătoare (Perseidele).

Jurnal de Tabără de Educaţie Media – Lupeni 2024 – ZIUA 3

Ușor, ușor ne îndreptăm cu activitatile spre scopul initial al taberei si anume crearea unor episoade de podcast pe teme media, cu adolescenti pentru adolescenti.
Dupa inca o sesiune de dictie, respiratie si gestionarea emotiilor atunci cand vorbim in public, sustinuta de Bianca Holobut, am invatat despre etapele realizarii unui podcast de la Iulia Dromereschi.
Adolescentii au avut de ales intre a face in video podcast sau podcast clasic, s-a votat cel clasic, audio.
S-au creat 4 echipe de lucru, respectiv:
– echipa 1 – 4-th A – Andreea, Alessia, Amalia, Ana R
– echipa 2 – Nimeni Altii – Ianis, Darius, Stefan, Ana B
– echipa 3 – Cyber Queen – Maria, Ana Maria, Sarah
– echipa 4 – Web Influencer – Maria R, Amalia, Rares, Mihai R, Miruna, Antonia
Echipele astfel facute, am inceput lucrul la script, treaba foarte serioasa, pentru ca avem o mare responsabilitate vis-a-vis de informatiile pe care dorim sa le transmite!
Dupa amiaza ne-am bucurat de frumusetile naturale oferite de Valea Jiului si am facut o drumetie la Cascadele de la Valea Marii, de pe paraul Lazarul si am facut escalada pe stanca de langa Valea Ursului cu prietenii nostri de la One Day Adventures-Tabere.

Jurnal de Tabără de Educaţie Media – Lupeni 2024 – ZIUA 4

Această minunată zi am petrecut-o împreună cu prietenii noștrii din Valea Jiului, care au fost spectatori la o nouă reprezentație a piesei de teatru pe teme de educație media, utilizând teatrul forum, ca metodă de a încuraja publicul să participe.
În a doua parte a zilei, fiecare echipă a înregistrat câte un episod de podcast, temele alese pentru primele 4 episoade fiind:
– Fake news
– Biasuri
– Fapte vs Opinii
– Propaganda
Cu mândrie vă anunțăm ca am dus la bun sfarșit toate task-urile și că în perioada următoare vom lansa episodul pilot din podcastul de educație media.

Podcast de educație media „Deschide ochii, privește lumea!”

În  Tabăra de Media de la Lupeni copiii au fost împărţiţi in echipe şi fiecare echipă a înregistrat câte un episod de podcast pe teme alese de ei în concordanţă cu tema taberei. Cele 4 episoade ale Podcastului de educație media „Deschide ochii, privește lumea!”, realizate de cele 4 echipe de copii, pot fi ascultate pe platforma SoundCloud. Copiii s-au implicat, au pus suflet şi multă energie in ceea ce au realizat, iar acest lucru se vede. Sperăm ca aceste episoade de podcast să fie o sursă de inspiraţie şi de informaţii utile şi pentru alţi tineri, dar şi un motiv de mândrie şi o motivaţie în plus pentru copiii implicaţi în proiect.

Al doilea episod al podcastului „Deschide ochii, privește lumea!”, înregistrat de copii în Tabăra de Media de la Lupeni o aduce în fața microfonului pe Maria E., care vorbește deschis și pe înțelesul oricui despre biasuri: ce sunt ele, unde se întâlnesc și cum putem să evităm capcana lor. Echipa Cyber Queen, care a înregistrat acest podcast, este formata din Ana Maria B, Maria E si Sara’h.
Podcast Efectiv Civic tabara educatie media Episod 1 echipa NIMENI ALTII tema Fake News
Episodul 4 al podcastului „Deschide ochii, priveşte lumea!”, înregistrat de copii în Tabăra de Media desfăşurată la Lupeni se numeşte “Propaganda” şi aduce în faţa microfoanelor ultima dintre cele 4 echipe implicate în proiect – echipa “The Fourth A“. Echipa este formată din Alessia, Amalia şi Andreea. De la ele aflăm în acest podcast informaţii despre propagandă, într-o interpretare fresh.
Efectiv Civic Ep 3 tabara educatie media echipa WEB INFLUENCERS tema Fapte VS Opinii
Al doilea episod al podcastului „Deschide ochii, privește lumea!”, înregistrat de copii în Tabăra de Media de la Lupeni o aduce în fața microfonului pe Maria E., care vorbește deschis și pe înțelesul oricui despre biasuri: ce sunt ele, unde se întâlnesc și cum putem să evităm capcana lor. Echipa Cyber Queen, care a înregistrat acest podcast, este formata din Ana Maria B, Maria E si Sara’h.
Podcast Efectiv Civic tabara educatie media Episod 2 echipa CYBER QUEEN tema Biasuri
Episodul 4 al podcastului „Deschide ochii, priveşte lumea!”, înregistrat de copii în Tabăra de Media desfăşurată la Lupeni se numeşte “Propaganda” şi aduce în faţa microfoanelor ultima dintre cele 4 echipe implicate în proiect – echipa “The Fourth A“. Echipa este formată din Alessia, Amalia şi Andreea. De la ele aflăm în acest podcast informaţii despre propagandă, într-o interpretare fresh.
podcats Efectiv Civic Episodul 4 tabara educatie media echipa tema The Fourth A propaganda

Apariţii media

Efectiv Civic este un program de educație civică și dialog intercultural pentru tineri dezvoltat de FDSC – Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu RAF – Românian American Foundation și cu sprijinul CJI – Centrul pentru Jurnalism Independent.

Inițiativa are ca focus:

  • creșterea capacității a 15 ONG-uri în fiecare an pentru a oferi intervenții în două domenii importante pentru o democrație funcțională: educația media și dialogul intercultural
  • dezvoltarea capacității organizaționale a ONG-urilor finanţate în vederea creșterii sustenabiliății acestora și a îmbunătățirii abilităților lor de a implementa proiecte

Proiect finanțat prin programul Efectiv Civic, dezvoltat de FDSC – Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu RAF – Romanian American Foundation și cu sprijinul CJI – Centrul pentru Jurnalism Independent

proiect finanțat prin programul Efectiv Civic, dezvoltat de FDSC – Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu RAF – Romanian American Foundation și cu sprijinul CJI – Centrul pentru Jurnalism Independent

Cu sprijinul

Implicati in Comunitate logo
IMPROTECA LOGO