Proiect de Media Literacy – Deschide Ochii, Priveşte Lumea!
Copiii şi tinerii sunt expusi zilnic la o multitudine de mesaje din diverse surse: internet (reţele sociale, bloguri, diverse site-uri web şi platforme), televizor, radio, afişe şi diverse materiale publicitare etc., iar acestora le este de foarte multe ori greu să identifice şi să evite pericolele la care pot fi expuşi. Pentru a reacţiona cât mai bine în faţa acestor pericole şi pentru a fi în siguranţă, copiii si tinerii în special au nevoie de informare, au nevoie de sprijn, au nevoie de educaţie media, iar Asociatia Copii pentru Viitor lansează proiectul “Deschide Ochii, Priveşte Lumea!” tocmai pentru a le veni în ajutor în acest sens.
În experiența directă cu numeroşi copii şi tineri am constatat că aceștia se confruntă cu mari dificultăți atunci când se află în situația de a alege din multitudinea de informații disponibile în mediul online, petrec foarte mult timp pe internet într-un mod ineficient și sunt foarte vulnerabili în fața pericolelor precum furtul identității, înșelăciuni sau furnizarea de informații personale către necunoscuţi.
Proiectul vizează dezvoltarea competențelor de educație media în rândul copiilor şi adolescenţilor din Bucureşti şi Slobozia (Centrul pentru Voluntariat-Implicaţi în Comunitate), prin creșterea capacității de analiză a informațiilor din media și dezvoltarea gândirii critice. Acest lucru se va realiza prin desfășurarea de activitati atractive, sub forma de ateliere şi prin utilizarea unei metode inedite, aceea a teatrului interactiv, participativ.
Timp de 6 luni, în perioada februarie – august 2024 vom organiza pentru adolescenţi din Bucureşti şi Slobozia ateliere de educaţie media, ateliere de dezvoltare personală prin tehnici teatrale, ateliere de concepere materiale media, vom creare şi prezenta împreună o piesă de teatru interactiv şi un bootcamp de educaţie media.
Activitatile vor fi realizate cu sprijinul Centrului de Voluntariat – Implicaţi în Comunitate din Slobozia şi cu specialisti în arta teatrală din cadrul Improteca.
Obiectivele proiectului sunt (1) creșterea capacității de analiză a informațiilor din media și dezvoltarea gândirii critice în rândul a 30 de copii şi tineri cu vârste între 11 și 18 de ani din comunitățile implicate, prin organizarea de sesiuni de formare pe parcursul a 6 luni, respectiv (2) creșterea gradului de informare și conştientizare a cel puțin 200 de copii şi adolescenţi din cele doua comunități cu privire la importanța educației media.
Proiectul Deschide Ochii, Priveşte Lumea! este derulat de Asociaţia Copii pentru Viitor și finanţat prin programul Efectiv Civic, dezvoltat de FDSC – Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu RAF – Românian American Foundation și cu sprijinul CJI – Centrul pentru Jurnalism Independent.
„Educația media de la vârste cât mai mici trebuie încurajată pentru că interacțiunea cu social media și spatiile virtuale nu poate fi evitată.
Este important să avem discuții deschise cu copiii și cu adolescenții, despre ce urmăresc și ce citesc. De multe ori, putem avea surprize plăcute, și învățăm chiar noi de la ei. Sunt mult mai pricepuți la navigarea în apele tulburi ale internetului tuturor, iar conștientizarea pericolelor nu poate decât să ne fie de folos.” ~ Iulia Dromereschi, Asociația Informală a Vocilor pentru Incluziune
Asociatia Copii pentru Viitor desfasoara Proiectul de MediaLiteracy “Deschide Ochii, Priveste Lumea!” pentru a le veni în ajutor tinerilor si a contribui la un viitor mai bun si mai sigur pentru acestia.
- creșterea capacității de analiză a informațiilor din media și dezvoltarea gândirii critice în rândul a 30 de copii şi tineri cu vârste între 11 și 18 de ani din comunitățile implicate, prin organizarea de sesiuni de formare pe parcursul a 6 luni
- creșterea gradului de informare și conştientizare a cel puțin 200 de copii şi adolescenţi din cele doua comunități cu privire la importanța educației media
- ateliere de educaţie media
- ateliere de dezvoltare personală prin tehnici teatrale
- concepere materiale media
- creare şi prezentare pieasă de teatru interactiv
- bootcamp educaţie media
Desfăşurare proiect
Spectacol teatru contemporan
Tabăra de Educație Media, Lupeni
Jurnal de Tabără de Educaţie Media – Lupeni 2024 – ZIUA 1
Jurnal de Tabără de Educaţie Media – Lupeni 2024 – ZIUA 2
Jurnal de Tabără de Educaţie Media – Lupeni 2024 – ZIUA 3
Dupa inca o sesiune de dictie, respiratie si gestionarea emotiilor atunci cand vorbim in public, sustinuta de Bianca Holobut, am invatat despre etapele realizarii unui podcast de la Iulia Dromereschi.
Adolescentii au avut de ales intre a face in video podcast sau podcast clasic, s-a votat cel clasic, audio.
S-au creat 4 echipe de lucru, respectiv:
– echipa 1 – 4-th A – Andreea, Alessia, Amalia, Ana R
– echipa 2 – Nimeni Altii – Ianis, Darius, Stefan, Ana B
– echipa 3 – Cyber Queen – Maria, Ana Maria, Sarah
– echipa 4 – Web Influencer – Maria R, Amalia, Rares, Mihai R, Miruna, Antonia
Echipele astfel facute, am inceput lucrul la script, treaba foarte serioasa, pentru ca avem o mare responsabilitate vis-a-vis de informatiile pe care dorim sa le transmite!
Dupa amiaza ne-am bucurat de frumusetile naturale oferite de Valea Jiului si am facut o drumetie la Cascadele de la Valea Marii, de pe paraul Lazarul si am facut escalada pe stanca de langa Valea Ursului cu prietenii nostri de la One Day Adventures-Tabere.
Jurnal de Tabără de Educaţie Media – Lupeni 2024 – ZIUA 4
În a doua parte a zilei, fiecare echipă a înregistrat câte un episod de podcast, temele alese pentru primele 4 episoade fiind:
– Fake news
– Biasuri
– Fapte vs Opinii
– Propaganda
Cu mândrie vă anunțăm ca am dus la bun sfarșit toate task-urile și că în perioada următoare vom lansa episodul pilot din podcastul de educație media.
Podcast de educație media „Deschide ochii, privește lumea!”
În Tabăra de Media de la Lupeni copiii au fost împărţiţi in echipe şi fiecare echipă a înregistrat câte un episod de podcast pe teme alese de ei în concordanţă cu tema taberei. Cele 4 episoade ale Podcastului de educație media „Deschide ochii, privește lumea!”, realizate de cele 4 echipe de copii, pot fi ascultate pe platforma SoundCloud. Copiii s-au implicat, au pus suflet şi multă energie in ceea ce au realizat, iar acest lucru se vede. Sperăm ca aceste episoade de podcast să fie o sursă de inspiraţie şi de informaţii utile şi pentru alţi tineri, dar şi un motiv de mândrie şi o motivaţie în plus pentru copiii implicaţi în proiect.
Apariţii media
16 tineri au învățat ce este mass-media, la o tabără în Straja16 tineri au învățat ce este mass-media, la o tabără în Straja
Posted by HD365 TV on Tuesday, August 20, 2024
Efectiv Civic este un program de educație civică și dialog intercultural pentru tineri dezvoltat de FDSC – Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu RAF – Românian American Foundation și cu sprijinul CJI – Centrul pentru Jurnalism Independent.
Inițiativa are ca focus:
- creșterea capacității a 15 ONG-uri în fiecare an pentru a oferi intervenții în două domenii importante pentru o democrație funcțională: educația media și dialogul intercultural
- dezvoltarea capacității organizaționale a ONG-urilor finanţate în vederea creșterii sustenabiliății acestora și a îmbunătățirii abilităților lor de a implementa proiecte